__________________________________________________

  home   over ons   diensten   brancheprojecten   referenties   partners   links   contact


Mahatma Ghandi
servant leader

Dienend Leiderschap / Servant Leadership

Achtergronden en ontstaan 
Dienend Leiderschap (Servant Leadership) is afkomstig uit Amerika. De geestelijke vader is Robert K. Greenleaf (1904-1990) die in 1970 ‘The servant as Leader’ publiceerde. Vele artikelen volgden.

Greenleaf is geboren in Terre Haute, Indiana. Hij werkte de langste tijd van zijn leven in management-research, ontwikkeling en educatie bij een groot bedrijf: AT&T. Na die tijd werkte hij als invloedrijk adviseur bij vele instellingen en organisaties. In 1964 stichtte hij het Center for Applied Ethics, later werd dit het Greenleaf Center genoemd.

In 1960 kwam een beslissend moment toen Greenleaf een boek van Herman Hesse las: ‘Journey to the east’. Centraal in dat boek staat Leo die een groep reizigers begeleidt en voor ze zorgt als dienaar. Alles gaat goed totdat Leo ineens verdwijnt. De groep valt uit elkaar en de reis wordt verder afgelast. De groep blijkt niet zonder Leo te kunnen. Na vele jaren zoeken wordt Leo eindelijk gevonden en komen ze erachter dat Leo de leider van een grote organisatie is, die alle reizen organiseert. Greenleaf trok daar de conclusie uit dat grote leiders in de eerste plaats ‘servants’ zijn; dat zij eerst anderen moeten dienen. 

Toen Greenleaf in 1970 ‘The Servant as Leader’ publiceerde was hij 66 jaar. Sinds dat jaar zijn er wereldwijd meer dan 500.000 exemplaren van dat boek en essays verkocht.

Uit onderzoeken en artikelen blijkt dat meerdere bedrijven in de top-tien van meest succesvolle bedrijven in Amerika werkt met principes van Dienend Leiderschap.
Het gedachtegoed is ongeveer 10 jaren geleden geďntroduceerd in West-Europa. Dienend Leiderschap kan zich ook in Nederland verheugen op een toenemende belangstelling in zowel profit als non-profit organisaties.

Leiderschapsontwikkeling                 Dienend Leiderschap

Meer over de
10 Karaktereigenschappen
van een Dienend Leider

lees verder ...
 


Introductieworkshop
Dienend Leiderschap


lees verder ...

home   over ons   diensten   brancheprojecten   referenties   partners   links   contact   sitemap